вторник, 20 януари 2015 г.

През Мъглиж до връх Кръстилча и водопада малкия скок

Първоначално идеята беше първо да отидем до водопадите, които са по течението на Мъглижка река, но решихме, че няма да ползваме гпс и объркахме пътя естествено. :) Но, всяко зло за добро.


Хванахме един път нагоре, които се виеше по течението на реката, но по едно време реката зави на дясно и ние я последвахме по някакъв черен път. Не го намерих на нито един от гпс-ите нито картите, които носих. Оказа се път на дървосекачи. Беше сравнително добър, на места малко рисков, но лунохода рипаше по него като малко дете което се радва на сладолед.


Пред нас след всеки качен баир и завой се разкриваха прелестни гледки на юг към градчето. Слънцето печеше и галеше хълмовете на планината, по които се виеше тесен път.


Не след дълго стигнахме връх Кръстилча от където се откриваше гледка към цялата горнотракийска низина, жалко че беше цялата в мъгла.


По пътя на обратно спряхме до старинна крепост. Местни хора споделиха, че крепостта се използвала за монетница от цар Калоян. Може би това обясняваше до голяма степен набезите на иманяри в района. От крепостта се откриваше идеална панорама към ждрелото на Мъглижка река. 


Реката течеше дълбоко в планината и от горе се виждаше само дълбокото ждрело която е копала с вековете.



И накрая град Мъглиж, погледнат от крепостта над него.


Времето напредваше а деня почти беше изчерпал светлата си част. Успяхме да стигнем нагоре по реката до водопада малкия скок. За жалост големия беше на 30-40мин път нагоре по реката по тясна пътека виеща се покрай реката и скалите около нея и не успяхме да покорим и него.


Няма коментари:

Публикуване на коментар